Kunt u uw huis verzekeren tegen aardbevingsschade?

Categorie: [ Geen categorie ]

Nog niet zo lang geleden was het ondenkbaar dat we in Nederland te maken zouden krijgen met aardbevingen. Helaas zijn Groningers er de afgelopen jaren regelmatig door opgeschrikt. Wat kunt u doen op het gebied van verzekeringen als u in het risicogebied woont?

De opstalverzekering

Kunt u bij de verzekeraar terecht om een verzekering af te sluiten voor schade door een aardbeving? Schade aan uw huis valt onder de opstalverzekering. Helaas kunt u zich niet verzekeren tegen aardbevingen, net zoals u zich niet kunt verzekeren tegen terrorisme. Dit komt doordat de schade zo hoog kan oplopen dat verzekeraars dit niet kunnen vergoeden.

Welke verzekering kan ik inschakelen?

De opstalverzekering zal de schade door aardbeving niet vergoeden. Het is wel belangrijk om de schade te herstellen. Degene die verantwoordelijk is voor de schade zal de lasten hiervan moeten dragen. In dit geval is dit de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

U kunt een rechtszaak aanspannen, maar voor een particulier kunnen juridische kosten hoog oplopen. U kunt uw rechtsbijstandsverzekering inschakelen om voor u te procederen.  

Waardedaling heeft verdere gevolgen

Al enkele jaren wachten Groningers op een vergoeding voor hun beschadigde huis. De NAM is bereid een vergoeding te geven op het moment dat het huis verkocht wordt. De maatschappij zegt dat zij dan beter kunnen inschatten hoe hoog de vergoeding moet zijn.

De kans is alleen klein dat de beschadigde huizen verkocht worden. Kopers kunnen moeilijk een hypotheek afsluiten en daarom blijven ze weg. De meeste huiseigenaren hebben daarom nog nooit een vergoeding gekregen.

Uitspraak van de rechter

Op 23 januari 2018 heeft het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep van de NAM. Huiseigenaren kunnen alsnog een beroep doen op een vergoeding van de NAM bij schade aan de woning. Ook als deze (nog) niet is verkocht.

Vaccinaties en zorgverzekeringen

Categorie: [ Geen categorie ]

Voor sommige buitenlandse reizen zijn geen inentingen verplicht. Wij raden echter wel aan u tegen geelzucht, buiktyfus en DTP te laten inenten.

Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malaria vrij zijn, bestaan nog steeds enkele ( wisselende) risicogebieden. Neem daarom vooral preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie ( het merk jaico is in Thailand voordelig verkrijgbaar). Voorkomen is beter dan genezen! Over inentingen kunt u inlichtingen inwinnen bij uw plaatselijke GG&GD. Meer informatie over de aan te raden inentingen en medicijnen kunt u krijgen bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Verzekeringen vergelijken

Via de verzekering kun je vaak je vaccinatie vergoed krijgen. Wanneer je ruim van te voren weet dat je een verre reis gaat maken. Kijk dan bij het afsluiten van een nieuwe verzekering altijd even de de mogelijkheden van je verzekeringsmaatschappij. Goedkope zorgverzekering kan niet altijd de beste zijn. Kijk daarom altijd wat er in de basisverzekering zit en eventueel aanvullend kan bij verzekeren.

Als voorbeeld Thailand komt voor:

 • Malaria
 • Gelekoorts
 • Hepatitis A ( Vaccinatie wordt aanbevolgen voor alle reizigers naar dit land)
 • DTP ( Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land)
 • Buiktyfus
 • Hepatitis B
 • Tuberculose
 • Dengue ( knokkelkoorts) U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten.
 • Rabies
 • Japanse encefalitis

Als u regelmatig geneesmiddelen moet slikken, is het aan te raden deze geneesmiddelen in voldoende hoeveelheden mee te nemen. Het is mogelijk dat deze medicijnen in het buitenland niet te verkrijgen zijn. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (b.v. allergie) is het raadzaam dat uw arts dit advies in het Engels uitschrijft. Dit om bij een eventueel artsenbezoek taal problemen te voorkomen.

 

Goede autoverzekering is niet duur

Categorie: [ Geen categorie ]

De goedkoopste autoverzekeringen bieden niet altijd de beste dekking, maar dat betekent niet automatisch dat een goede autoverzekering duur hoeft te zijn.

Je moet alleen weten waar je op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering. Als je een nieuwe of jonge auto hebt moet je vooral op de aanschafwaardegarantie letten. De goedkoopste aanbieders bieden hiervoor vaak een matige dekking. Dan krijg je bij diefstal of total loss van een nieuwe auto alleen het eerste jaar de nieuwwaarde vergoed. Bij de beste autoverzekeringen krijg je drie jaar de nieuwwaarde uitgekeerd. Dat scheelt duizenden euro’s wanneer je auto het tweede of derde jaar na aankoop gestolen wordt of total loss raakt.

Bij tweedehands auto’s krijg je in de regel de dagwaarde vergoed. Maar ook voor tweedehands auto’s zijn er autoverzekeringen die tot drie jaar een zogenaamde occasionwaardegarantie bieden. Dan krijg je bij totaal verlies drie jaar de veel hogere aanschafwaarde in plaats van de dagwaarde.

Autoverzekeringen met een goede aanschafwaardegarantie zijn niet altijd de goedkoopste autoverzekeringen, maar het is de moeite om een paar euro extra premie te betalen om bij schade tot duizenden euro’s extra uitgekeerd te krijgen.

Het voordeel van betere autoverzekeringen is dat deze vaak ook wat meer keuzemogelijkheden bieden. Zo kun je daar een no-claimbeschermer krijgen, goede schadeverzekeringen voor inzittenden en pechhulp. Accessoires zijn vaak ook wat ruimer verzekerd.  Dus heb je een trekhaak, autoradio of ingebouwd navigatiesysteem, dan is het verstandig daarop te letten voordat je een autoverzekering afsluit. De dekking voor accessoires loopt uiteen van enkele honderden euro’s tot onbeperkte dekking.

De premie kun je vaak nog verlagen door te kiezen voor een hoger eigen risico, niet teveel kilometers op te geven en meerdere verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten. Ook kun je soms maandelijks betalen zonder toeslag of met voordeel beide gezinsauto’s op één polis verzekeren. Als je auto al wat ouder is kun je ook overwegen om je auto alleen beperkt casco of WA te verzekeren. Vooral auto’s ouder dan acht jaar oud worden alleen WA verzekerd. Vervolgens kun je autoverzekeringen vergelijken en op zoek naar een goedkope autoverzekering.

Zorgverzekering

Categorie: [ Geen categorie ]

Valt mantelzorg onder mijn zorgverzekering?

Er zijn een hele hoop onderdelen binnen de zorg en alle onderdelen zijn belangrijk. We hebben allemaal recht op zorg en om ervoor te zorgen dat de zorg wordt betaald dienen we allemaal een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering hiervan is verplicht, maar een aanvullende verzekering is optioneel.
Is er iemand in uw directe omgeving plotseling voor langere periode ziek? U staat vrijwel altijd klaar om deze persoon te helpen met de alledaagse zaken en taken. We noemen dit mantelzorg. In Nederland kennen we meer dan 2,6 miljoen mantelzorgers. We kunnen niet zonder en om die reden zijn er binnen de zorgverzekering allerlei diensten en vergoedingen opgenomen om deze grote groep zorgers te helpen.

Zorgen voor een ander

Zorgt u gedurende een lange periode, onbetaald, voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is? En is deze zorg 24 uur per dag en zeven dagen per week? Al dan niet constant, maar vrijwel altijd onderdeel van uw dag? Dan kunt u deze zorg niet zo ineens stoppen, daarnaast voert u als mantelzorger bepaalde verpleegkundige behandelingen. U kunt dan wel een steuntje in de rug gebruiken.
U zorgt voor een ander, maar wie zorgt er voor u? Denk wel altijd aan uzelf, hoe graag u de persoon in kwestie ook wilt helpen. Als u niet goed voor uzelf zorgt kunt u niet goed voor de ander zorgen.
Mantelzorg is niet in het basispakket opgenomen, maar u kunt er als mantelzorger wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. U krijgt voor het uitvoeren van mantelzorg vaak geen of slechts een kleine vergoeding van de zorgverzekeraar en een mantelzorg verzekering dient voornamelijk ter bescherming van de mantelzorger.

Mantelzorg verzekering

De verzekering is specifiek voor mantelzorgers die schade veroorzaken. Denk aan het uitvoeren van mantelzorg taken waardoor de patiënt blijvend letsel oploopt, maar ook aan schade aan persoonlijk eigendom. De dekking is per voorval verbonden aan een maximum vergoeding en eventuele resterende bedragen zullen moeten worden vergoed door de veroorzaker, al dan niet met een aansprakelijkheidsverzekering. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken of de mantelzorger een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Voor anderen

Als het over mantelzorg gaat, dan gaat het over de zorg vanuit een persoonlijke relatie en die is vaak onbetaald. Deze zorg wordt dan aangeboden aan mensen met een (chronische) ziekte of handicap. Meestal gaat het over partners die voor elkaar zorgen of kinderen die voor de ouders zorgen. Maar het kunnen ook vrienden of buren zijn die elkaar helpen waar ze kunnen. Er zijn meer dan een miljoen mensen die dit meer dan acht uur in de week doen. De mantelzorgers bieden verschillende soorten zorg, er kan dan gedacht worden aan het boodschappen doen voor de ander, eten geven, eten koken, opruimen of 24 uurs zorg. Je kunt altijd mensen willen bedanken als zij alle zorg op zich nemen en je helpen. Je kunt dan bijv. een keuze maken voor een mooi relatiegeschenk.
Werk je wel eens met anderen samen en wil je wat voor hen betekenen? Hier kun je nu vaker gebruik van maken want er zijn altijd mantelzorgers nodig. Wie weet verricht je deze rol al als je anderen helpt. Ben je ook veel uren in de week bezig om anderen te helpen, buren, vrienden, ouders of familie? Dit mag wel eens beloond worden en daarom is het goed dat je anderen laat weten wat je doet. Er zijn veel mensen die het dankbaar werk vinden en er niets voor willen hebben, maar er zijn ook mensen die het doen omdat zij het als plicht zien om de ouders te verzorgen. Welke reden er bij jou ook achter zit, het is belangrijk dat je weet wat je er mee kunt bereiken, je kunt namelijk samenwerken en anderen hier een grote dienst mee bewijzen. Mensen zijn je eeuwig dankbaar dat je voor hen werk uit handen neemt en de zorg op je neemt. Ze kunnen het misschien niet altijd uitdrukken, maar het is dankbaar werk voor iedereen.

Regel het op tijd

Categorie: [ Geen categorie ]

Regel het op tijdVerzekeren is je indekken tegen een onzeker voorval. Echter, de zekerheid die er bestaat in dit leven is dat dit eindig is. Wat het een typisch te verzekeren situatie maakt, is dat het onzeker is wanneer dit staat te gebeuren, althans in de meeste gevallen. Regel het op tijd, zodat de nabestaande niet geconfronteerd worden met hoge kosten.

Lees verder…

Trefwoorden (tags): [ , ]

Zakelijke dienstverlener? Let op!

Categorie: [ Geen categorie ]

Bent u werkzaam als zzp’er of bent u een mkb-ondernemer en levert u advies of personeel aan andere bedrijven dan bent u een zakelijke dienstverlener. Adviseurs, boekhouders of marketeers nemen voor veel bedrijven zorg uit handen. Maar als zakelijke dienstverlener zijn er ook risico’s voor schade of diefstal. Dan is het wel belangrijk om voor de juiste schade verzekerd te zijn. Er zijn een aantal zaken die afgedekt moeten worden om vervelende situaties te voorkomen.

Risico’s

In elke bedrijfstak zijn er een aantal bedrijfsrisico’s aanwezig, zo ook in de zakelijke dienstverlening ondanks dat het werk wat verricht wordt verschilt. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste risico’s.

 • Bedrijfspand
 • Bedrijfsauto
 • Computer

Bedrijfspand

Een bedrijfspand is altijd onderhevig aan risico’s. Een ontstane brand kan voor veel schade zorgen. Spullen die vernield raken in de brand, maar ook bijkomende roet- of waterschade. Na een brand kan het zomaar zijn dat er veel schoonmaakkosten betaald moeten worden. Ook al is het een kleine brand geweest, roet kan overal tussen komen en zorgt ervoor dat er grondig schoongemaakt moet worden. Daarnaast kan er ook schade ontstaan door lekkages. Water kan in een korte tijd zorgen voor een grote schadepost.

Bedrijfsauto

De bedrijfsauto kan een essentieel onderdeel van uw bedrijf zijn. Als u veel klanten en relaties bezoekt en u zit veel op de weg is er zelfs een verhoogd risico. Als er een ongeluk gebeurd dan moet de auto zo snel mogelijk gemaakt worden om er weer gebruik van te kunnen maken. Maar ook bij diefstal is het belangrijk om zo snel mogelijk weer vervangend vervoer te hebben om weer de weg op te kunnen.

Computer

Over het algemeen is de computer een belangrijk item, zeker in de zakelijke dienstverlening kunt u hiervan afhankelijk zijn. Schade aan of diefstal van computers moet zo snel mogelijk opgelost worden.

Risico afdekken

Het is belangrijk om de risico´s af te dekken door middel van een goede zakelijke verzekering

Wat is een reisverzekering?

Categorie: [ Geen categorie ]

Veel mensen vragen zich af wat een reisverzekering is. Wij leggen in dit artikel uit wat een dergelijke verzekering inhoudt. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen de kortlopende en de langlopende reisverzekering. Een ander belangrijk onderdeel zijn de dekkingen. U dient te weten welke dekkingen er zijn om de juiste keuze te maken bij het selecteren van een reisverzekering.

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning en laat reizen nou een goede ontspanning zijn voor veel mensen. Wat is een reisverzekering en wat heeft u hieraan tijdens het reizen? Tijdens het reizen kan er een hoop gebeuren. Sommige gebeurtenissen hebben negatieve financiële gevolgen. Tegen deze gevolgen kunt u indekken door middel van een reisverzekering. Er kunnen dingen gebeuren zoals ziekte van uw kind, het verliezen van uw bagage, een gebroken been tijdens het snowboarden en het voortijdig stoppen van uw vakantie. U kunt zich met een reisverzekering indekken tegen deze gevolgen. De standaarddekking van een reisverzekering bevat vaak dekking voor verloren bagage en ongevallen.

Wat is een reisverzekering? De extra modules

Naast de standaarddekkingen kunt u de volgende extra modules binnen uw reisverzekering afsluiten:

 • Medische kosten: Deze module is voor extra medische kosten die u in het buitenland maakt.
 • Automobilisten hulp: Deze dekking is voor sleepkosten, het zenden van onderdelen die in het buitenland niet beschikbaar zijn en het terughalen van een niet te repareren auto.
 • Rechtsbijstand: Een module die dekt tegen juridische kosten.
 • Wintersport en onderwatersport: Een dekking die nodig is indien u gedekt wilt zijn tijdens uw wintersport en onderwatersport vakanties.
 • Aanvullende bagage: Er zijn mensen die veel mensen duren spullen hebben. Vaak nemen ze deze ook mee op reis. Daarvoor dienen zij een aanvullende bagage dekking te nemen.

Verschil tussen naturapolis en restitutiepolis

Categorie: [ Geen categorie ]

Wij Nederlanders zijn allemaal verplicht verzekerd tegen ziektekosten via een zogenaamde zorgverzekering. De basisverzekering is voor iedereen gelijk, het verschil zit hem vooral in de aanvullende verzekeringen. Maar uit onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen zijn die precies het verschil weten tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Ze weten meestal wel wat ze betalen aan aanvullende verzekeringen, hoe hoog het eigen risico is, wanneer ze dat gebruiken en wat wel en niet wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Maar ze kunnen dus niet goed aangeven wat de verschillen zijn tussen een naturapolis en een restitutiepolis.

Naturapolis

Bij een naturapolis kunnen de verzekerden van hun zorgverzekeraar kiezen uit een aantal zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. In die zin is er dus een beperkte keuze en is de verzekerde niet geheel vrij in zijn of haar keuze voor een specifieke zorgaanbieder die dus geen contract met de verzekeraar heeft. Ga je dan toch, tegen de regels van de zorgverzekeraar in, naar een andere zorgaanbieder, dan heb je de kans dat de medische kosten dan niet geheel worden vergoed. In sommige gevallen moet dan de hele behandeling door de desbetreffende zorgaanbieder zelf worden betaald. Een groot voordeel van de naturapolis is wel dat het de goedkoopste polis is. Wie toch naar een andere zorgaanbieder gaat, krijgt niet alles vergoed. Soms moet hij de behandeling volledig zelf betalen. Het voordeel van een naturapolis is dat het de goedkoopste polis op de zorgmarkt is.

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de duurste polis van de drie polissen. Toch kan het nuttig zijn een restitutiepolis te nemen. Bijvoorbeeld in het geval dat de verzekerde volledig zelf wil kunnen bepalen naar welke zorgaanbieder hij gaat, of als de zorgaanbieder dichter in de buurt is. Maar omdat de zorgverzekeraar geen contract heeft met de gekozen zorgaanbieder, betaalt de verzekerde de kosten eerst zelf en declareert die later weer bij de zorgverzekeraar. De verzekeraar betaalt dan vervolgens alles of een deel van het behandelbedrag terug aan de verzekerde

Sportblessures, wat doe je eraan?

Categorie: [ Geen categorie ]

Alle sporters hebben er zo nu en dan mee te maken, sportblessures! Zeer vervelend en je kunt gelijk een paar weken niet meer je sport uitoefenen. Thuis zitten en niet kunnen sporten kan bij sommige sporters het bloed onder de nagels vandaan halen. Misschien heb je niet goed genoeg naar je lichaam geluisterd en is je blessure je verdiende loon. Alle sporters weten of horen te weten dat rustdagen heel erg belangrijk zijn om topfit te blijven. Het is dus een fabeltje hoe meer je sport, hoe fitter je wordt. Je herstelt en ontwikkelt pas meer spieren tijdens je rust en dus niet tijdens het sporten. Ook wordt er vaak vergeten hoe belangrijk goed slapen is om fitter te worden. Een nachtrust van acht uur wordt ten zeerste aangeraden voor sporters.

Hoe ontstaan sportblessures

Eén van de belangrijkste oorzaken van sportblessures is overtraining. Je lichaam heeft minimaal één volledige rustdag per week nodig waarbij alle vormen van sportactiviteiten worden vermeden. Wanneer je het gevoel hebt dat een blessure begint op te komen doe je er verstandig aan om tijdig te stoppen om erger te voorkomen. Tenzij je een finale speelt van de Champions League of de finale van de Roland Garros en de belangen te groot zijn om te stoppen, kun je doorgaan. Echter is de kans klein dat een Messi, Ronaldo, Federer of een andere topsporter dit artikel leest, dus gewoon tijdig stoppen bij het voelen opkomen van een blessure. Je moet ook niet vergeten dat je je niet kunt vergelijken met topsporters en zij ook heel goed verzekerd zijn.

Wat te doen aan sportblessures?

Ook in deze alinea ga ik je weer hetzelfde antwoord geven; rusten, rusten en rusten. En als je genoeg hebt gerust, nog een beetje rusten en daarna kun je er langzaam aan gaan denken om nog een beetje te rusten. Wanneer de pijn begint weg te nemen kun je weer beginnen met rustig te sporten. Altijd rustig beginnen en langzaam weer opbouwen!