Verschil tussen naturapolis en restitutiepolis

  • Home
  • Verschil tussen naturapolis en restitutiepolis

Verschil tussen naturapolis en restitutiepolis

  • 21 mei 2015
  • By Admin: admin
  • Comments: Comments off

Wij Nederlanders zijn allemaal verplicht verzekerd tegen ziektekosten via een zogenaamde zorgverzekering. De basisverzekering is voor iedereen gelijk, het verschil zit hem vooral in de aanvullende verzekeringen. Maar uit onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen zijn die precies het verschil weten tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Ze weten meestal wel wat ze betalen aan aanvullende verzekeringen, hoe hoog het eigen risico is, wanneer ze dat gebruiken en wat wel en niet wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Maar ze kunnen dus niet goed aangeven wat de verschillen zijn tussen een naturapolis en een restitutiepolis.

Naturapolis

Bij een naturapolis kunnen de verzekerden van hun zorgverzekeraar kiezen uit een aantal zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. In die zin is er dus een beperkte keuze en is de verzekerde niet geheel vrij in zijn of haar keuze voor een specifieke zorgaanbieder die dus geen contract met de verzekeraar heeft. Ga je dan toch, tegen de regels van de zorgverzekeraar in, naar een andere zorgaanbieder, dan heb je de kans dat de medische kosten dan niet geheel worden vergoed. In sommige gevallen moet dan de hele behandeling door de desbetreffende zorgaanbieder zelf worden betaald. Een groot voordeel van de naturapolis is wel dat het de goedkoopste polis is. Wie toch naar een andere zorgaanbieder gaat, krijgt niet alles vergoed. Soms moet hij de behandeling volledig zelf betalen. Het voordeel van een naturapolis is dat het de goedkoopste polis op de zorgmarkt is.

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de duurste polis van de drie polissen. Toch kan het nuttig zijn een restitutiepolis te nemen. Bijvoorbeeld in het geval dat de verzekerde volledig zelf wil kunnen bepalen naar welke zorgaanbieder hij gaat, of als de zorgaanbieder dichter in de buurt is. Maar omdat de zorgverzekeraar geen contract heeft met de gekozen zorgaanbieder, betaalt de verzekerde de kosten eerst zelf en declareert die later weer bij de zorgverzekeraar. De verzekeraar betaalt dan vervolgens alles of een deel van het behandelbedrag terug aan de verzekerde