Zorgverzekering

  • Home
  • Zorgverzekering

Zorgverzekering

  • 14 november 2016
  • By Admin: admin
  • Comments: Comments off

Valt mantelzorg onder mijn zorgverzekering?

Er zijn een hele hoop onderdelen binnen de zorg en alle onderdelen zijn belangrijk. We hebben allemaal recht op zorg en om ervoor te zorgen dat de zorg wordt betaald dienen we allemaal een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering hiervan is verplicht, maar een aanvullende verzekering is optioneel.
Is er iemand in uw directe omgeving plotseling voor langere periode ziek? U staat vrijwel altijd klaar om deze persoon te helpen met de alledaagse zaken en taken. We noemen dit mantelzorg. In Nederland kennen we meer dan 2,6 miljoen mantelzorgers. We kunnen niet zonder en om die reden zijn er binnen de zorgverzekering allerlei diensten en vergoedingen opgenomen om deze grote groep zorgers te helpen.

Zorgen voor een ander

Zorgt u gedurende een lange periode, onbetaald, voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is? En is deze zorg 24 uur per dag en zeven dagen per week? Al dan niet constant, maar vrijwel altijd onderdeel van uw dag? Dan kunt u deze zorg niet zo ineens stoppen, daarnaast voert u als mantelzorger bepaalde verpleegkundige behandelingen. U kunt dan wel een steuntje in de rug gebruiken.
U zorgt voor een ander, maar wie zorgt er voor u? Denk wel altijd aan uzelf, hoe graag u de persoon in kwestie ook wilt helpen. Als u niet goed voor uzelf zorgt kunt u niet goed voor de ander zorgen.
Mantelzorg is niet in het basispakket opgenomen, maar u kunt er als mantelzorger wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. U krijgt voor het uitvoeren van mantelzorg vaak geen of slechts een kleine vergoeding van de zorgverzekeraar en een mantelzorg verzekering dient voornamelijk ter bescherming van de mantelzorger.

Mantelzorg verzekering

De verzekering is specifiek voor mantelzorgers die schade veroorzaken. Denk aan het uitvoeren van mantelzorg taken waardoor de patiënt blijvend letsel oploopt, maar ook aan schade aan persoonlijk eigendom. De dekking is per voorval verbonden aan een maximum vergoeding en eventuele resterende bedragen zullen moeten worden vergoed door de veroorzaker, al dan niet met een aansprakelijkheidsverzekering. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken of de mantelzorger een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Voor anderen

Als het over mantelzorg gaat, dan gaat het over de zorg vanuit een persoonlijke relatie en die is vaak onbetaald. Deze zorg wordt dan aangeboden aan mensen met een (chronische) ziekte of handicap. Meestal gaat het over partners die voor elkaar zorgen of kinderen die voor de ouders zorgen. Maar het kunnen ook vrienden of buren zijn die elkaar helpen waar ze kunnen. Er zijn meer dan een miljoen mensen die dit meer dan acht uur in de week doen. De mantelzorgers bieden verschillende soorten zorg, er kan dan gedacht worden aan het boodschappen doen voor de ander, eten geven, eten koken, opruimen of 24 uurs zorg. Je kunt altijd mensen willen bedanken als zij alle zorg op zich nemen en je helpen. Je kunt dan bijv. een keuze maken voor een mooi relatiegeschenk.
Werk je wel eens met anderen samen en wil je wat voor hen betekenen? Hier kun je nu vaker gebruik van maken want er zijn altijd mantelzorgers nodig. Wie weet verricht je deze rol al als je anderen helpt. Ben je ook veel uren in de week bezig om anderen te helpen, buren, vrienden, ouders of familie? Dit mag wel eens beloond worden en daarom is het goed dat je anderen laat weten wat je doet. Er zijn veel mensen die het dankbaar werk vinden en er niets voor willen hebben, maar er zijn ook mensen die het doen omdat zij het als plicht zien om de ouders te verzorgen. Welke reden er bij jou ook achter zit, het is belangrijk dat je weet wat je er mee kunt bereiken, je kunt namelijk samenwerken en anderen hier een grote dienst mee bewijzen. Mensen zijn je eeuwig dankbaar dat je voor hen werk uit handen neemt en de zorg op je neemt. Ze kunnen het misschien niet altijd uitdrukken, maar het is dankbaar werk voor iedereen.